Prvi dani u vrtiću su posebno emotivno iskustvo, kako za mališane, tako i za njihove roditelje. Za dete, vrtić predstavlja novu sredinu, nove osobe i nove rutine. Za roditelje, to je trenutak kada shvate da njihova mala beba raste i postaje sve nezavisnija.

Priprema za prve dane u vrtiću počinje mnogo pre nego što dete stvarno krene. Važno je da se roditelji pripreme tako što će pozitivno govoriti o vrtiću, pričati o novim prijateljima koje će dete upoznati i aktivnostima u kojima će uživati. Dete treba postepeno upoznati s idejom da će provoditi vreme bez mame i tate, ali da će se uvek vratiti po njega.

Za sam početak, korisno je imati nekoliko kraćih poseta vrtiću sa detetom pre nego što stvarno krene. To će mališanu pomoći da se postepeno navikne na novu sredinu. Tokom ovih poseta, dete može upoznati svoje vaspitače, videti gde će provoditi vreme i čak upoznati nekoliko budućih drugara.

Prvi stvarni dani u vrtiću mogu biti izazovni. Suze, grljenje i možda čak i malo protivljenja su potpuno normalni. Važno je da roditelji ostanu smireni i podržavajući, bez obzira na to koliko je teško gledati svog mališana kako se oseća nesigurno. Vremenom, dete će stvoriti svoju rutinu, upoznaće nove prijatelje i prilagoditi se.

Kroz ovaj period tranzicije, važno je da roditelji ostanu u kontaktu s vaspitačima i redovno komuniciraju o tome kako se dete prilagođava. Zajedno, roditelji i vaspitači mogu raditi kao tim kako bi osigurali da je detetovo iskustvo u vrtiću pozitivno i obogaćujuće.

U konačnici, prvi dani u vrtiću su samo početak nezaboravnog putovanja punog učenja, igre i prijateljstva. Dok dete raste i razvija se, roditelji će s ponosom gledati kako njihov mališan postaje samostalan, znatiželjan i srećan učenik u svetu vrtića.